OŠ “Sokolac” o projektu “Škole 2.0”: Savremeni tip nastave znatno brže i efektnije ostvaruje ciljeve

VijestiComments Off on OŠ “Sokolac” o projektu “Škole 2.0”: Savremeni tip nastave znatno brže i efektnije ostvaruje ciljeve

OS Sokolac 01

Osnovna škola “Sokolac” iz Sokoca jedna je od brojnih škola koje učestvuju u m:tel-ovom projektu “Škole 2.0” i koja je rado prihvatila poziv da zajedno sa svojim učenicima izradi i pokrene zvanični sajt ove obrazovne institucije.

Podsjetimo, projekat “Škole 2.0” svim osnovnim školama u BiH poklanja dvije godine besplatnog hostinga i domena, te pomaže ovim ustanovama da samostalno izrade svoje internet prezentacije.

“Sistem obrazovanja u modernom dobu značajno se izmijenio u posljednje dvije decenije. Tehnološki napredak i društvena globalizacija obrazovnim ustanovama, ali i prosvjetnim radnicima pojedinačno, nametnuli su obavezu stalnog modernizovanja i ličnog usavršavanja”, smatraju iz ove škole.

Kažu da je taj proces u velikoj mjeri podrazumijeva upotrebu savremenih nastavnih sredstava, a u prvom redu informaciono-komunikacionih.

“Brojna istraživanja uglednih svjetskih organizacija i obrazovnih ustanova pokazala su da savremeni tip nastave, koji je današnjim generacijama učenika s obzirom na način i uslove odrastanja veoma blizak, znatno brže i efektnije ostvaruje ciljeve nastavnog i obrazovnog procesa”, navode iz OŠ “Sokolac”.

Iz ove škole ističu da u tom smislu internet prezentacija obrazovne ustanove predstavlja jedan od najznačajnijih momenata njene afirmacije, koji doprinosi da svi značajni podaci i sadržaji vezani za rad ustanove budu dostupni u svakom trenutku.

OS Sokolac - sajt

“Prednosti prezentacije škole putem školskog web sajta su stalna dostupnost važnih informacija učenicima, roditeljima, radnicima škole i lokalnoj zajednici, zatim informacije o školskim projektima i angažmanima putem slikovnih, audio i video prezentacija. Ne treba zaboraviti ni na distribuciju materijala za stručno usavršavanje nastavnika, kao ni distribuciju određenih nastavnih i vannastavnih materijala učenicima škole”, nabrajaju predstavnici OŠ “Sokolac”.

Takođe, naglašavaju ulogu sajta u informisanju šire društvene zajednice o budućim školskim manifestacijama i projektima.

“Tu je i angažovanje učenika škole u internet prezentovanju njihovog rada i postignuća, a samim tim i informatičkog opismenjavanja i usavršavanja, kao i kreativnog razvoja i izražavanja. Sajt nam pomaže i za usmjeravanje posjetioce sajta ka drugim korisnim web sajtovima”, kažu oni.

Takođe, nisu zaboravili ni mogućnost kreiranja foruma za nastavnike, učenike i roditelje kroz koje bi se vršila međusobna razmjena informacija.

“Novinarska sekcija u svom radu podrazumijeva i izdavanje školskog časopisa u kom se detaljno promovišu rad škole i postignuća učenika. Međutim, zbog specifičnih materijalnih okolnosti broj štampanih časopisa je sveden na svega 1-2 broja godišnje. Distribucija školskih novina elektronskim putem dala bi neograničene mogućnosti radu ove sekcije i kvalitetnijoj promociji obrazovne ustanove”, zaključuju iz OŠ “Sokolac”.

Sve ostale informacije u vezi sa projektom “Škole 2.0” možete pronaći na zvaničnom sajtu osnovneskole.ba.

OsnovneŠkole.ba © 2014 Powered by m:tel